Informatief

Isolatie transformatoren

Een isolatie transformator is een transformator die word gebruikt om een elektrische spanning of
stroom van een voedend net om te zetten naar een spanning of stroom van een toestel. Dat hoeft niet altijd een andere spanning te zijn , het doel kan ook zijn om een netwerk te creëren dat galvanisch gescheiden is van de voedingbron, dit word toegepast om het elektrisch circuit tussen een voedingsbron en een toestel van elkaar los te koppelen. Een transformator die word verkocht als isolatie transformator is zo gebouwd dat er tussen de
primaire en secundaire wikkelingen een hoogwaardige isolatie word aangebracht die bestand is tegen een hoge spanning tussen de wikkelingen.

Isolatie transformatoren blokkeren de overdracht van een gelijkspanning component in een circuit,
en staat de overdracht van een wisselspanning component toe.Transformatoren die een overdracht ratio van 1 op 1 hebben tussen de primaire en secundaire wikkeling worden veelal toegepast om het secundaire circuit te beschermen voor een elektrische schok tussen het voedende netwerk en Aarde. Goed ontworpen isolatie transformatoren blokkeren storingen die ontstaan bij aard fouten. Isolatie transformatoren met een elektrostatisch scherm worden veelal toegepast bij installaties met gevoelige apparatuur zoals computers, medische toestellen of laboratorium instrumenten.